Aan de vooravond van carnaval 2017 nodigen wij u van harte uit voor een boeiende voordracht van:
Rob van de Laar, dé expert op het gebied van carnaval, over het ontstaan, de historie en de traditie van het carnavalsfeest.
Deze lezing zal worden gegeven:
- op maandag 13 februari 2017
- in het sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum”, Steeg 9 Schijndel;
- om 20.00 uur.
- De zaal is open vanaf 19.30 uur.
Het carnavalsfeest is het oudste en meest verbreide volksfeest ter wereld. De geschiedenis daarvan is uitermate boeiend omdat het feest van oorsprong nauw verbonden is met het leven en de dood.
De naam van het feest carnaval is afgeleid van het Latijn “carne levare” dat letterlijk betekent “het vlees wegdoen”. Op Vastenavond (Dinsdagavond) mochten de katholieken voor de laatste keer vlees eten. Voor veel Brabanders betekende dat spekpannenkoeken eten.
Hockeyclub ” De Hopbel” gaat er prat op het carnaval in Schijndel te hebben geïntroduceerd. Al in 1949 was er een aantal leden dat van feesten hield. Deze organiseerde in het toenmalige clubhuis Amicitia een besloten carnavalsavond.
Op carnavalsmaandag 12 februari 1955 vraagt Jac vd Wiel tijdens het werk bij Jansen de Wit aan Toon Jurriens of deze ´s-avonds in de Hopbel (beheerder Hub vd Heuvel) wil komen om iets aan carnaval te willen gaan doen.
Bij de eerste algemene vergadering 16 maart 1955 wordt de toepasselijke naam van de Prinsenclub “De Hopplukkers” gekozen welke naar voren gebracht wordt door dhr.R Frunt een van de vaste stamgasten van de Hopbel.
Terwijl vaak gedacht wordt dat het carnavalsfeest een puur katholieke aangelegenheid is, is het minder bekend dat de oorsprong van dit feest ligt in een tijd dat men dacht dat men met het uitdrijven van winterse geesten de terugkeer van de zomer kon bespoedigen. Carnaval is een feest van uitbundigheid waarin eten en drinken in overvloed zijn. Hoe stonden de kerk en de maatschappij tegenover dit feest met zijn excessen? Hoe is het, ondanks soms heftige tegenstand, toch gelukt om dit vermoedelijk oudste volksfeest ter wereld tot op heden te behouden? Waarom is het Oeteldonks carnaval, dat in 1882 begonnen is, naar aanleiding van een poging van kerkelijke zijde om dit oude Bossche volksfeest te doen uitbannen, zo afwijkend van het zogenaamde “Rijnlands carnaval”? Rob van de Laar zal op zeer beeldende en levendige wijze een antwoord op deze vragen geven en ook ingaan op de geschiedenis en de ontwikkeling van het carnaval in Schorsbos.
Rob van de Laar is werkzaam bij het Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch als Hoofd Externe Dienstverlening en bestierde in zijn vrije tijd als “Minister-president” mede de Stichting “Oeteldonksche Club van 1882”, de overkoepelende carnavalsorganisatie van het roemruchte carnaval te ‘s-Hertogenbosch. Hij is tevens initiatiefnemer en conservator van het enige carnavalsmuseum van Nederland het “Oeteldonks Gemintemuzejum” te ‘s-Hertogenbosch. Er zijn van zijn hand diverse boeken en artikelen verschenen over dit onderwerp. Thans is hij voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie. Hij ontving voor zijn verdiensten voor het carnaval o.a. de cultuurpenning van de stad ’s-Hertogenbosch, de persoonlijke penning van de Commissaris van de Koning en wordt op 11 februari benoemd tot Knoergoeie Brabander van het jaar.
Niet-leden zijn ook van harte welkom. Aan hen vragen wij een vrijwillige bijdrage van € 2,00 per persoon.
We hopen u te mogen begroeten.
Het bestuur.