Ut allerurste begin

Un gesprek mè Henk van Roessel dur Anton Hellings

Henk wit nog dè de start van het Schorsbosser carnaval nie hèllemol vlekkeloos verliep: “De urste ideeën vur ’n georganiseerd carnavalsfist ontstonden veuròn in de vijftiger joare. Dur de wòttersnoodramp in 1953 kwame de planne èkkes in de koelkast te stòn, mar ’t joar d’r op werde er concrete afsprake gemakt. Dè resulteerde in de oprichtingsvergadering van Prinsenclub “De Hopplukkers”, op 16 mèrt 1955.”

Henk lòt un ouw boek zien van de secretaris destijds, Jacques van de Wiel. Op de urste bladzijde, in prachtig kroontjespen-handschrift, un verslag van de urste joarvergadering in Hotel “De Hopbel”, mè Lou Wouters ès vurzitter en Antoon Jurriëns ès penningmister. In de notulen nog ‘n typerende opmerking die òngift dè ’t ècht mèines waar: “…Er werd verzocht alleen leden voor te dragen welke als serieuze candidaten konden worden beschouwd…”

Henk: “Louis Wouters waar d’n urste Prins van Schorsbos. Hij waar unnen èchte carnavalist, die op un ontwapende manier ut goeie vurbild gaaf; beskèije, midden tussen de minse, èn gezegend mè ‘nen hoop humor. Hij waar nie groot van stuk, dus werd de afkorting vur z’ne naam al gauw Loetje; en dè werd wir verbasterd tot Loet. Vandaar ut Loet Wouters Vaandel, wor de clubkes um strèje mè ’t Liekusfist.”

Dè de Prinsenclub gin gruupke waar, wè z’n eige passief op de achtergrond hield, blèkt ut de hoeveelheid evenemente, die de urste joare werde georganiseerd. Van gala’s in het City-Theater tot bal-avonden in Hotel Amicitia en Hotel De Zwaan, dè bolwerke van het Schorsbosser carnaval in de jaren ’60. Ok de zittingsaovonde  ware toen al bekend, en daormè onderscheidde ons carnaval z’n eige mè dè van Den Bosch.

Henk: “In Den Bosch vierde men het “bourgondische”carnaval, terwijl ‘t bè ons meer ‘ne mix is geworre van het “Rheinische” (zoès in Duitsland) en ‘t Bourgondische carnaval. In Den Bosch is nog steeds één van de hogtepunte het inhoale van de Prins van het station. Ad Henskens, Bosschenaar in hart en nieren en bestuurder van de Hopplukkers, vond dè wij in Schorsbos òk de Prins op ‘n fistelijke wijze moesse inhoale. En dè resulteerde oit in ‘n spectaculaire binnenkomst, zoès in ’63, toen de Prins van Schorsbos (Paul Wemering) in unnen echte helicopter landde in een wei, dicht bè de huidige Van Tuijllaan…